Инспиративна приказна: Стефан Петановски, гитарист

Филип Неделковски Настани и Промоции

Денес ве запознаваме со нашиот член Стефан Петановски, гитарист и студент на музичка академија во Скопје. Стефан на негова 6 годишна возраст, беше меѓу првите деца, кои пред 15 години, почнаа да штедат како членови во Младинскиот клуб на ФУЛМ. Со полнолетството стана полноправен член и денес сам управува со своите финансии. Држејќи часови по гитара и реализирајќи разни музички проекти, самиот заработува, а инвестира во опрема и во неговат најголема љубов – гитарите.

“Благодарам на вработените во Филијалата на ФУЛМ во Аеродром што секогаш се тука за мене, затоа што иако сум студент, тие знаат што значи да се поддржат потребите на младите луѓе, а јас знам чесно и навремено да си ги исполнувам обврските”  со насмевка вели Стефан

Минатата година Стефан со финансиска поддршка од ФУЛМ, Стефан дополнително инвестираше во своето музичко студио со нова т.н. “Custom made” гитара, која е специјално дизајнирана според неговите потреби.

Аплицирај за кредит за поддршка на твоето хоби / пасија

Стефан почнува да свири гитара на возраст од 7 години, кога основното познавање за инструментот го добива од страна на неговиот татко.

Преку неколку фотографии и видеа ќе зирнеме во неговото музичко студио и ќе слушнеме квалитетна авторска музика.

Неговиот стил најдобро може да се опише како спој од различни жанрови меѓу кои рок, метал, џез, фјужн, а сепак задржувајќи го модерниот прогерсивен звук.

Исто како и гитарата, негова голема пасија претставува компонирањето, од каде произлегува основата на неговата инспирација. Тој посветува голем дел од времето работејќи и усовршувајќи се во полето на продукција и микс на музика.

Познавајќи ги композиторските квалитети и таленти на Стефан, минатата година го ангажиравме да компонира химна по повод јубилејот од 20 години постоење на Штедилница ФУЛМ.

Слушнете ја химната на ФУЛМ насловена “Заедно можеме повеќе”

Во моментот Стефан е член во бендот Station: Innermost. Tие го издадоа нивното прво издание “Exposure” во 2019, како и синглот “The Light”.  Бендот работи и на нов материјал кој ќе биде издаден во иднина.

Во 2019, Стефан го издава својот прв соло албум “Architect of Reality” и со тоа го бележи почетокот на својот соло проект. Албумот може да го преслушате на следниот линк

Стефан е во подготовка на неговиот втор солистички албум кој би требало да излезе во блиска иднина.

Дотогаш, пронајдете одлични парчиња музика преку профилите на социјалните медиуми на Стефан Петановски:

Facebook
Instagram
Youtube